Noszlopi Finomságok címke

A termőföldtől a kész áruig

Folyamatosan felügyelt termeltetésből származó alapanyagokból, szigorúan ellenőrzött technológiával, az általunk kifejlesztett receptek alapján, hőkezeléssel készülő PRÉMIUM kategóriás termékek.

Szabó Péter - portré

„Volt emberek.
Ha nincsenek is, vannak még. Csodák.
Nem téve semmit, nem akarva semmit,
hatnak tovább.”

(Kosztolányi Dezső)

Szabó Péter

(1952 – 2021)

Signo- Szabó Péter

Rólunk

NOSZLOPI FINOMSÁGOK – LEGENDÁRIUM

Noszlopi Finomságok - Legendárium

A Noszlopi Finomságok – Legendárium – Cégtörténet mellékleteként 2008. 11. 14.-én az alábbiakat írta a magát csak Fogadósnak nevező Szabó Péter, a Lucullus Fogadó megálmodója és alapítója. 

„Minden Ember története, így talán az enyém is, akkor kezdődött amikor Ádám és Éva elvesztette a Haszonélvezeti Jogát a Paradicsomban!”
(a Fogadós)

Jelen történetemet mégsem attól kezdem, hanem Kr. u. 1990. május 26-án, mivel ezen a napon fogadott először vendégeket, Magyarország – Észak-Dunántúl, középső részén található, Noszlop Község keleti kapujában újonnan felépített: LUCULLUS FOGADÓ

Miért is ide álmodtam meg ezt a mai napig családi vállalkozásban üzemelő Élménykombinátot, én, mint Szabó Péter – aki ez idő tájt már nem kevesebb, mint húsz éve a vendéglátással foglalkozó, felszolgáló és szakács alapképzettségű – Fogadós?
Talán azért, mivel abban reménykedtem, hogy a Nyugat-Dunántúlt észak – déli irányban átszelő – Noszlopon átvezető országúton – járnak már annyian, hogy megél egy igényesebb szolgáltatást nyújtó Fogadó.

Egy újonnan megnyíló üzlet esetében gyakran előfordul, hogy a költségek kiszámíthatók csak a vendégjárás nem, ezért az első két télen kénytelen voltam a személyzet létszámát csökkenteni! Ahhoz azonban, hogy a teljes létszámot ki tudjam teleltetni úgy gondoltam, kellene valamiféle kiegészítő tevékenység – ami kapcsolódik a mesterségünkhöz – és nem utolsó sorban meg voltam róla győződve, hogy értek is hozzá!
Tegyünk el savanyúságot, de nem többet, mint amennyit a következő évben a Fogadó vendégeinek el tudunk adni! Több lett!

Kész a terméked, már csak egy teendőd van, el kell tudnod adni! – Nekem ez nem lehet gond! – Álmodtam én, a Fogadós! Bizony, hogy gond lett, és nem is kicsi! Két lépés és az a három kérdés!
Nagy boldogan útra kelve, egy szatyor savanyúsággal a hónom alatt, léptem kettőt a Fogadón kívül és feltettek három kérdést:
– Hol is van az a Noszlop?
– Mi is az a Noszlopi Finomságok?
– Ki az a Szabó Péter?
Nem tudtam a választ!
Ilyen egyszerű volt – a magát, talán joggal, sikeresnek érző Fogadósnak két lépés és három kérdés után – Semmivé válni!
Három év alatt körülbelül addig tudtam eljutni – ajándékba már itt –ott elfogadták, de venni igazán senki nem akarta! – egyrészt, a másik oldalon meg ott volt a választék hiánya!

A viszonylag szerény választékot kevésnek találták, de a legnagyobb baj az volt, hogy fogalmam sem volt mit lehetne még készíteni, hogyan és honnan lesz az alapanyag stb.
A sorozatos eladási sikertelenség mellett, iszonyú versenyfutás kezdődött térben és időben – meg kellett tanulni a mezőgazdaságot / mi mikor és hol terem stb. /, miből mit és hogyan lehet gyártani, megtanulni a technológiát, megtalálni hozzá a gépeket stb. Akkor az életemben egyszer és úgy érzem utoljára meg ment.
Tudatlanság önbizalma iszonyú nagy hajtóerő tud lenni! – közismert mondás iskolapéldáját mutattam be!

Egyszer csak mégis elkezdett működni az eladás, nem holmi zseniális ötlet, Isteni szikra vagy robbanásszerű változás eredményeként, csak úgy elkezdték rendelni, belistázni – elsőként a Kisalföld Füszért Győrben, ami akkor nagyon nagy cégnek tűnt számomra!

Teljesen úgy látszott, Siker, Pénz, Csillogás – és akkor úgy, ahogy legkevésbé várod, elkezdett bedőlni a piac!
Megérkeztek a Hiperek Magyarországra, megkezdődött a kiskereskedelem átrendeződése, ami azért volt igen fájdalmas számomra, mert pontosan azok az üzletek – ABC- ék, nagyobb méretű Élelmiszer Áruházak – kezdtek el visszarakodni, ahol ezek a termékek a legjobban fogytak. Példaként: a szám szerint 26 – Billa Áruház (ahol nemhogy gondolán, hanem gondolafalon voltak kirakva a Noszlopi Finomságok – mondhatom gyönyörű látvány volt!) gyakorlatilag huszonnégy óra alatt elhagyta az országot!

Mindehhez társult, hogy folyamatban volt, zöldmezős beruházásként Gyártócsarnok, Készáruraktár stb. építése. Az eladás ugyan nem állt le teljesen, de nem is fejlődött semmit, némiképp csökkenést mutatott.

Próbáljuk meg a Multikat!
Auchan Áruház – Budaörs, első és akkor még az egyedüli – Talán bírunk vele!?
Belistáznak 15 terméket, de a tájékozatlanságomból fakadóan, olyan kondíciókkal kötöttem meg a szerződést, hogy egy évig szinte csak a munka öröme maradt! Együtt növekedés az Auchan-al, jelenleg 11 van , év végére 12 lesz.

Megismerve a Hiperek Világát, működési elvét, helyre kezdett állni az Önbizalmam, következett egy évig 10 TESCO Áruház, jelenleg mind a 87-ben. legújabb a hat CORA Áruház! A nagyok mellett még olyan 2000 – 2500 CBA, REÁL, COOP stb. felségjelű nagyobb Élelmiszer Áruházban kaphatók a Noszlopi Finomságok!

Külföld: Ausztria, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Németország, Belgium, Lettország, Finnország, Anglia, USA, Brazília – legújabban Erdély / Románia.

Meggyőződéssel állítom, hogy a jó vagy kevésbé jó élményeket, sikereket és kudarcokat csak annak köszönhetően tudtuk túlélni, mert ezek a termékek egy magas minőséget, közismertebben Prémium Kategóriát képviselnek, ami kezdetektől fogva, de napjainkban még sokkal hangsúlyozottabban egyet jelent: Szembe menni a világgal!

Prémium Minőségű élelmiszert előállítani csak megbízható Termelői háttérrel lehet! A Noszlopi Finomságok estében ez olyan módon adott, hogy hat – hét – vagy akár tíz évesnél régebbi Törzstermelői kapcsolataim vannak, az ország különböző termőtájain (Kisalföld, Duna-Tisza Köze, Délalföld, Kelet-Magyarország). Valamennyi termék alapanyaga Magyar Termelőktől származik, természetesen árutermelésről lévén szó a fajták nemesítettek – hibridek!

A Minőségünk másik biztosítéka az úgynevezett anyag elsődlegesség szemléletem, ami azt jelenti, a megtermelt kiváló alapanyagból, lehetőség szerint olyan termék készüljön, hogy a legkevesebb kémiai vagy fizikai beavatkozást kelljen alkalmazni a technológia során. Így nem csak élvezeti szempontból kiváló, hanem küllemében is nagyon tetszetős termék készíthető!

Noszlopi Finomságok Termékcsalád mintegy hatvan-hetven féléből áll.

  • 1/3 rész: Alap / Standard termékek
    Csemegeuborka; Vágott vegyes; Almapaprika; Cékla; Zöld-paradicsom stb.
  • 2/3 rész: Különleges / Munkaigényes – magas hozzáadott értékkel készülő termékek
    Káposztával töltött paprikák; Saláta tálak; Fokhagymás készítmények

Készítési módot /Jellegét tekintve:

  • 1/5 rész: Édes: Befőttek, Lekvárok, Ivólevek
  • 4/5 rész: Ecetesen eltett saláták, savanyúságok

Felhasználói oldalról nézve:

  • 90 %-ban Lakossági
  • 10 %-ban Gasztronómia

Kiszerelés / Fogyasztói Csomagolás:

  • Konzerves üveg: 220 / 370 / 720 / 1062 / 1700 / 3750 / ml.
  • Standard üveg: 4250 ml
  • Extra / Amphora alakú üveg

Zárás: TO Aranyszínű lapka

Címkézés: Aranyszínű – első és hátsócímke

Szállítói csomagolás: Zsugorfóliázva – Raklapon

Számtalanszor feltették a következő kérdést: – Még egyszer elkezdené-e?

Szilárd meggyőződéssel állítom, hogy amennyi szakmai és piaci ismerettel Én akkor rendelkeztem, nem hogy még egyszer nem kezdeném el, hanem egyszerűen nem is szabadott volna ezt így akkor elkezdeni! De hát megtörtént, és egyelőre úgy van mint a mesében: A Mesékben az a jó, hogy a vége mindig szép!

Készült: Noszlopi Finomságok – Legendárium – Cégtörténet mellékleteként

Írta: Szabó Péter
Zöldség Gyümölcs Tartósító Szkm.
Noszlopon 2008-11-15.-én